Thema: Mijn lichaam

De voorbije weken werkten we rond het thema “lichaam” in de klas. Al spelenderwijs leerden we onze lichaamsdelen benoemen. We keken in de spiegel om een zelfportret te schilderen. In de puzzelhoek moesten we de ogen van alle kleuters herkennen en er de juiste foto bij plaatsen. In de bouwhoek maakten we een lichaam met blokken. In dit thema kwamen onze gevoelens ook aan bod. We kunnen gevoelens herkennen, benoemen, verwoorden… en praten over onze gevoelens bij activiteiten en conflictsituaties. Onze zintuigen ontdekten we met de experimenteerdozen. Met de kijkdoos konden we experimenteren met vergrootglazen, verschillende soorten brillen, verrekijkers, … Bij de voelmat was het niet gemakkeli

Thema: De wereld

Dankzij de poppenkast van De Neus kwamen we in aanraking met de werelddelen. Doordat dit leefde bij de kleuters zijn we hiermee in de klas verder aan de slag gegaan: · Waarneming van de wereldbol en de wereldkaart en deze benoemen · Dieren uit deze werelddelen herkennen en benoemen · Zelf een wereldkaart kleven · Spel Toren van Pizza · Prentenboek ‘één haan gaat op’ · Telspel en beeldende activiteit rond het verhaal · Muziek van de werelddelen herkennen en bewegingen bij zoeken · Bouwhoek: bekende gebouwen proberen na te bouwen · …

Hoekenwerk kikker

In september deden we een hoekenwerk over kikker. We speelden leerspelletjes, we bouwden kikker na met clics, … Kijk maar eens naar onze twee prachtige kikkers. Mooi he?

Leesspelletje

In het eerste leerjaar zijn wij al goed op weg om te leren lezen. We hebben de woordjes 'ik', 'mol', 'beer' , ‘an’, ‘tom’, ‘pen’ en ‘jas’ geleerd. Daarom leek het onze juffen wel fijn om hier een spelletje over te spelen. We deden een soort van bingo en ganzenbord in verschillende groepjes en daarbij moesten we verschillende woordjes en lettertjes lezen. We deden dit al flink! Bravo!

Herfstwandeling

Op maandag maakten de kinderen van het eerste leerjaar samen met hun juffen een mooie herfstwandeling in het park in de buurt van de school. We kregen van onze juffen een herfstbingo en we probeerden alles te zoeken wat op onze kaart stond. Dat is ons best goed gelukt. We konden zien hoe de natuur verandert in de herfst en welke herfstvruchten en mooie blaadjes er te vinden zijn. We mochten er zelfs enkele meenemen naar de klas, zodat we er daar verder over konden leren.

Bereleuk bezoek

Vandaag hadden we bereleuk bezoek in het eerste leerjaar! Omdat we het woord ‘beer’ leerden lezen, mochten we van onze juffen onze eigen knuffelbeer mee naar school brengen. Zo hadden we een echte berenklas. Wat was dat gezellig! We hebben samen geleerd, maar ook veel gedanst en gezongen. We hadden bereveel pret!

Kermis op 't Goortje

We zijn naar de kermis geweest. Niet naar de kermis in 't dorp, maar naar die van de klas van Nijn. Wat hebben we allemaal kunnen doen? Met de brommertjes rijden (zonder te botsen wel te verstaan ;-)), blikken omver gooien, ringen gooien, in de draaimolen stappen en natuurlijk de flosh proberen te pakken.

Hoe voel jij je vandaag?

Ik ben blij... "omdat ik mag spelen met ...", "omdat ik met de nieuwe tractor met de grote schep mag rijden", "lang zal hij leve, lang zal hij leve" Ik ben verdrietig... "ik ben uit mijn bed gevallen en dan 'boem' op de grond en dan 'au' doet mijn been pijn", "om de paard...dat doet 'hihaa' en dan val ik eraf dan dan heb ik pijn", "ik heb een pijntje, hier ..."( en toont de kleine stip op haar vinger) Ik ben bang... " als ik in de lucht vlieg",  "van de mug op mijn kamer", "ik ben nooit bang", "om het paard...dat doet 'hihaa' en dan ben ik bang' Ik ben boos... "om het paard...en de boer", "ik ben nog niet boos geweest" De voorbije week vertelden we heel wat over onze gevoelens, hoe je jouw e

Verrassing voor de zeeklassers

Het vijfde en zesde leerjaar zijn een weekje op zeeklassen vertrokken. Daarom besloten we om hen te verrassen met een leuk filmpje van het derde en vierde leerjaar. Ben je ook benieuwd naar het resultaat? Zet het filmpje dan snel op! PS: We zijn blij dat jullie terug zijn nu!

Fantasieverhalen schrijven

Tijdens de lessen taal maakten we kennis met fantasieverhalen. De juf las voor uit twee fictieboeken, namelijk ‘De Vindeling van Wammerswald’ en ‘Munkel Trog’. We lazen ook zelf enkele fragmenten uit deze twee verhalen en losten allerlei opdrachten op. Nadien mochten we zelf op zoek gaan naar het vervolg van ‘De Vindeling van Wammerswald’. We leerden ook hoe we een tekst ‘mooier’ kunnen maken met behulp van bijvoeglijke naamwoorden. Nadien mochten we per twee of per drie zelf een fantasieverhaal schrijven. We bedachten de gekste verhalen over wolkenhuisjes, wilde beesten, de massies en vieze avonturen in de riool. Wat was het leuk om naar elkaars fantasieverhaal te luisteren. Ondertussen zij

In 4A hoort iedereen erBIJ!

Joepie, we hebben twee nieuwe leerlingen in onze klas! Welkom in het vierde leerjaar, Maja en Alexine! We zorgden er voor dat ze zich snel thuis voelden in onze klas en maakten hen wegwijs in onze school. We maakten allemaal onze eigen, supermooie bij voor op het klasraam, want in onze klas hoort iedereen erBIJ! Met z’n allen maken we er een BIJzonder fijn schooljaar van!

Tot uw dienst!

De afgelopen maand hebben we heel wat geleerd over onze eigen gemeente. Zo weten we dat Heist-op-den-Berg bestaat uit 6 deelgemeenten en dat er heel wat openbare gebouwen zijn in onze gemeente waar we terecht kunnen. We leerden werken met een gemeentekaart en leerden over de ruimtelijke ordening. Helaas konden we door Covid19 geen bezoek brengen aan het gemeentehuis. Toch kregen we een virtuele rondleiding waarbij we verschillende opdrachten kregen om alles naar de juiste dienst te brengen. Hierdoor weten we nu waar we terecht kunnen voor vragen over mobiliteit, onze kids-ID, de uitleendienst van de bib en nog zoveel meer.  Het hele WOUW-thema hebben we afgesloten met een leuke Kahoot-quiz!

Dode hoek

Maandag trok het vijfde leerjaar naar Schriek. Na een fietstochtje door de regen, kregen we allemaal de kans om zelf te ervaren wat de dode hoek nu precies is. We leerden enkele aandachtspunten om ons zelf veilig te stellen in het verkeer. Zeker naast vrachtwagens is het opletten geblazen. Ook konden we onze fietsvaardigheden oefenen tijdens een fietsparcours. Heel leuk en interessant!

Voorbereidend schrijven in openlucht

Een driehoek, een cirkel of een vierkant... we beleven en 'schrijven' het allemaal. Tijdens het tekenen met stoepkrijt kregen we ook voldoende kansen om grootmotorisch te kunnen bewegen. We tekenden niet alleen op de grond maar ook in de lucht. Tot slot hebben we op elkaars rug geschreven met onze vinger. Rara.. welke vorm was het? Zo oefenen we dus alvast heel wat schrijfvaardigheden op een speelse manier!

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
Mooimakers.png
  • Grey Facebook Icon

Kleuter    Lager    Brede Basiszorg   Kleutereiland 't Goortje

Vrije Basisschool 't Goor & 't Goortje | P. Mellaertsstraat 32 | 's Gravenhagestraat 6 | 2220 Heist op den Berg    015/24 76 64  vbshgoor@vbshgoor.be