Leesspelletje

In het eerste leerjaar zijn wij al goed op weg om te leren lezen. We hebben de woordjes 'ik', 'mol', 'beer' en 'an' al geleerd en dus kennen we ook al de volgende lettertjes: i, k, m, o, l, b, ee, r, a en n. Daarom leek het onze juffen wel fijn om hier een spelletje over te spelen. We deden een soort van ganzenbord in verschillende groepjes en daarbij moesten we verschillende woordjes en lettertjes lezen. We deden dit al flink! Bravo!

Een maquette van onze klas

Vandaag dachten we na over onze klasindeling en maakte we samen een plattegrond van onze klas. Waar staat onze grote kast en waar staat de computertafel, ...? Daarna gingen we in groepjes aan de slag en maakten we een echte maquette van onze eigen klas. Dit deden we met verschillende materialen. We gingen aan de slag met Lego, houten blokken, lijm en papier en Duplo. Tenslotte mochten we onze zelf gemaakte maquette nog voorstellen aan onze klasgenootjes. Wat deden we dat goed!

Een blik uit de rekenles

In de rekenles leerden we over patronen. Daarom gingen we ook zelf in groepjes aan de slag om met allerlei materialen verschillende patronen te maken. Met clicks, met speelkaarten, met lijmstiften en scharen, met jetons, met stiften, enz. Kijk maar eens mee hoe goed we dat kunnen.

Bereleuk bezoek

Vandaag hadden we bereleuk bezoek in het eerste leerjaar! Omdat we het woord ‘beer’ leerden lezen, mochten we van onze juffen onze eigen knuffelbeer mee naar school brengen. Zo hadden we een echte berenklas. Wat was dat gezellig! We hebben samen geleerd, maar ook veel gedanst en gezongen. We hadden bereveel pret!

Jules en de mooimakers

Jules had gezien dat er in onze schoolomgeving hier en daar afval was achtergelaten. Dit maakte hem wat droevig. Daarom nam hij zijn vrienden van het goortje mee op sleeptouw, en samen verzamelden ze alles in een vuilniszak. Nadien werd het dan in de juiste vuilnisbak gestopt. Alles is nu weer netjes, … en Jules en zijn mooimakers willen dit graag zo houden. Helpen jullie mee?

Wat is er gebeurd...

Eerst was alles proper en schoon. De dieren waren vrolijk en blij. Toen kwam er echter iemand afval kieperen op de grond. Alles stonk, en het was er nu vuil. De prinses zocht met ons mee waar al het afval gesorteerd moest worden: Papier in de papierbak, fruitschillen in de groene vuilbak, flessen in de blauwe vuilbak. Samen maakten we er weer een schoon en proper land van. En de koning? Die was tevreden en gaf ons een dikke duim voor het sorteren in de juiste vuilnisbak.

1 km stappen

Vrijdag stapte het 3de lj 1 km af met een meetwiel. We weten nu dat de grote rotonde 1 km verwijderd is van de school. We zetten om de 100 m een streepje en weten dat 10 x 100 m 1 km is.

Hoekenwerk in het vierde leerjaar

In het vierde leerjaar hebben we onze eerste hoekenwerk achter de rug. We mochten allerlei leuke dingen doen zoals smartgames, bouwen met K'nex, oefenen op Kweetet, een ganzenbordspel spelen om onze ei-woorden op te frissen, een spel om onze maaltafels te oefenen en een e-card sturen naar mama of papa. Sommige kinderen hebben zelfs een e-card terug gekregen! Volgende weken schuiven we door zodat iedereen alles een keertje kan doen. We gaan dus nog mama's en papa's verrassen met een mooie e-card! We kijken er al naar uit!

Dode hoek

Maandag trokken de kids van klas 5 met de fiets naar Schriek. Daar konden we zelf plaatsnemen in de cabine van een vrachtwagen en zelf ontdekken wat die dode hoek nu precies is... Ondertussen oefenden we ook nog even onze fiets-skills tijdens een fietsparcours. Om zo weer veilig terug op school te arriveren!

Meten

Met de meter aan de slag! In groepjes afstanden schatten, meten en vergelijken. Een hele opdracht! Weer veel bijgeleerd!

Op ontdekking in de buurt

Als start van het nieuwe WO-thema ‘in de buurt’ trokken we onze wandelschoenen en een fluo hesje aan om de omgeving rondom de school te verkennen. Ons vertrekpunt was aan de schoolpoort in de Pastoor Mellaertsstraat. We wandelden voorbij de bloemist, de bakker, enkele kledingwinkels en langs het immokantoor om zo de Misweg in te gaan. Hier merkten we een groot verschil op het gebied van bebouwing en verkeer. We leerden het verschil tussen een spar en een dennenboom en vervolgende onze weg doorheen de Wipstraat. Daar zagen we de achterkant van onze school en leerden we over verkeersborden en wegmarkeringen. Vervolgens sloegen we de Heist-Goorstraat in en hielden we halt bij het reisbureau waa

Peter/meter

wat was het spannend ... wie wordt mijn metekindje? petekindje? (3de lj) en wie wordt mijn meter of peter ..... (kls) al spelenderwijs maakten we kennis met elkaar

We zijn erin gevlogen!

's Morgens de dag beginnen door samen in de zithoek te zingen en vertellen, dansen, turnen, fruit eten, feest vieren voor een jarige, rijden met fietsen en tractors, pipi en kaka doen op een klein toilet, schilderen, stempelen, ... We zouden nog lang kunnen doorgaan, want we hebben het allemaal al gedaan. Dus moest je het nog niet weten: onze kleuters van 't Goortje zijn er weer volop in gevlogen!

Verjaardag vieren

Het is feest in onze klas als er iemand jarig is. Aan de hand van de verjaardagskalender weten de kleuters wanneer ze jarig zijn. Iedereen kijkt er naar uit ... (voor sommige kleuters is het nog wel lang wachten). De jarige kleuter kiest een verjaardagskaart, kroon, ballon en mag op de 'troon' zitten. De verjaardagstaart wordt niet vergeten... Zingen en dansen voor de jarige maakt het feest compleet. Gelukwensen aan de jarige doen we met een zoen en/of knuffel. En dan... Naar bureau van mijnheer directeur om te grabbelen bij de kikker.

Geluksvogels

Vandaag kregen we bezoek van Riko de vogel. Hij had stiekem een nest gebouwd in onze klas en blijft hier nu voortaan wonen. Riko dacht dat het wel gezellig zou zijn in het eerste leerjaar bij al die kleine vogeltjes op de kast. De vogel werd hartelijk onthaald door onze kapoenen van het eerste leerjaar. Ze deden er alles aan zodat hij het naar zijn zin had in onze klas. Riko zal ons gedurende het schooljaar veel bijbrengen over vriendschap en geluk.

Taalbad van prentenboeken

We werken deze maand in onze taallessen met prentenboeken. Vandaag werden de kinderen ondergedompeld in allerlei soorten prentenboeken. Het was leuk, om kennis te maken met zoveel verschillende boeken. Nu kunnen we ermee aan de slag! Joepie, lezen maar!

Verkeersles over de dode hoek

Vandaag kregen we les in verband met de dode hoek. We leerden welke plaatsen voor, naast en achter de vrachtwagen onveilig zijn voor een fiets of wandelaar. Met behulp van een plattegrond en een kleine vrachtwagen gingen we op onderzoek uit. Volgende week maandag gaan we de theorie dan omzetten in de praktijk en mogen we zelf plaatsnemen in een vrachtwagen. Om te ontdekken op welke plaatsen je als fietser zichtbaar bent of net niet... Wordt vervolgd!

Dit zijn onze oogappels!

Samen met onze oogappels hebben we het nieuwe schooljaar gevierd! Eerst deden we allerlei leuke opdrachten en spelletjes rond appeltjes. Na twee maanden vakantie was het superleuk om weer met elkaar te kunnen praten en spelen. Wat hadden we elkaar gemist! Daarna maakten we lekkere appelflapjes. We schilden de appels en sneden hen al in vier stukken. Zo konden onze mete- en petekindjes de appels in kleine stukjes snijden. Echt teamwork dus! We deden enkele kleine stukjes appeltjes tussen de bladerdeeg en we vouwden de appelflap dicht. Tot slot deden we er nog wat eigeel over en de appelflapjes konden in de oven! Bij een hapje hoort uiteraard ook een drankje. We maakten nog een appelsmoothie o

Eerste schooldag

Allerlei spelletjes die aansluiten bij ons jaarthema 'Handen vol hoop'.

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
Mooimakers.png
  • Grey Facebook Icon

Kleuter    Lager    Brede Basiszorg   Kleutereiland 't Goortje

Vrije Basisschool 't Goor & 't Goortje | P. Mellaertsstraat 32 | 's Gravenhagestraat 6 | 2220 Heist op den Berg    015/24 76 64  vbshgoor@vbshgoor.be